Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har.

ScoutskjortorScouter har alltid burit scoutdräkt och olika varianter finns i hela världen. Grundplaggen i scoutdräkten är en t-shirt, pikétröja eller skjorta med märken och scouthalsduk med sölja. Varje scoutkår har en egen utformning på halsduken för att visa kårtillhörighet. Scouter i Bollnäs scoutkår bär en ljusgrön halsduk med lila bård.

När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

När scoutrörelsen startades i början av 1900-talet infördes scoutdräkten av just dessa anledningar. Vanliga kläder var vid den tiden inte lämpliga för rörliga lekar och friluftsliv. Grundaren Robert Baden Powell menade också att en enhetlig dräkt minskar skillnader som finns mellan olika sociala grupperingar i samhället.

Köp scoutdräkten

Vi ser gärna att barnen bär scoutdräkt på våra sammankomster.  I samband med terminsstarten kan du beställa scoutskjortan med tillhörande märken och halsduk direkt ifrån Bollnäs Scoutkår. Det finns provexemplar i olika storlekar på scoutgården. Vi har även ett litet lager hemma av de vanligaste storlekarna, så ta gärna kontakt med en scoutledare om du vill köpa en scoutskjorta.

Scoutshop

På scouternas egen webbutik Scoutshop kan du beställa scoutskjortor, t-shirts och många andra coola scoutprylar. Överskottet går tillbaka till scoutrörelsen. Välj gärna att ge återbäringen till den lokala scoutkåren genom att välja ”Bollnäs Scoutkår” i rullisten, antingen när du registrerar dig som kund eller när du är i kassan.

Märkesplacering

Undrar du var dina märken ska placeras på scoutskjortan?